Persoonlijk ben ik altijd een fan geweest van honden met een lange mooie vacht. De zachtheid van de vacht maakt het aaien van de hond erg fijn. Natuurlijk brengt dit ook nadelen met zich mee. Een lange vacht kan snel vies worden en daarom zul je je hond vaker moeten wassen. Vooral als het om wat kleinere honden gaat die wel een lange vacht hebben kan het zelfs voorkomen dat de vacht deels de grond aanraakt als de hond rondloopt. Hierdoor zal je trouwe viervoeter dan ook snel vies worden en zul je hem vaker een bad moeten geven. Daarom is het vinden van een goede shampoo voor je hond ook erg belangrijk en kan een goede knipbeurt voor je honds vacht grote voordelen opleveren. Daarnaast is ook het kammen van de vacht belangrijk.

Lange vacht

Een ander probleem waar een hond met een lange vacht tegenaan kan lopen, al komt dit natuurlijk ook gewoon voor bij honden met een korte vacht, zijn teken en vlooien. Vooral als je zoals wij in de natuur leeft en graag met je honden gaat wandelen in het bos is er een groter risico om teken. Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn, zowel voor de hond als voor jezelf. Daarom is het belangrijk om een vlooien hond te voorkomen en mocht het gebeuren het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Vlooien en teken

Nu kan het voorkomen van vlooien en teken bij de hond ingewikkeld zijn. Hoe groot de kans is dat uw hond vlooien zal krijgen hangt bijvoorbeeld ook af van de levensstijl van het dier. Het is bijvoorbeeld al een goed idee om regelmatig uw hond te inspecteren op vlooien door met een vlooienkam zijn vacht te kammen. Wanneer uw hond net als onze hond vaak buitenkomt zal het risico op vlooien en teken hoger zijn. Een andere tactiek is om de gebieden in het huis waar uw hond zich het meeste bevind, bijvoorbeeld de slaapplek, regelmatig schoon te maken en te desinfecteren.

Genezen en beschermen

Wanneer het helaas is voortgekomen dat uw hond last heeft van vlooien of teken zijn er vele middelen beschikbaar om het probleem snel te verhelpen. Sommige van deze middelen hebben het voordeel dat ze niet alleen genezend werken maar ook de kans op vlooien en teken in de toekomst verminderen omdat het middel een beschermende, afstotende werking heeft. Deze middelen zijn vaak verkrijgbaar bij een dierenspeciaalzaak. Dit kan erg fijn zijn als u het probleem voor eens en altijd wilt verhelpen. Zodat de prachtige vacht van uw hond ook in de toekomst goed blijft.